Україно моя вишивана

Щороку, уже четвертий рік поспіль, у День вишиванки і до Дня вишиванки
Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України   проводить щорічну МІЖНАРОДНУ НАУКОВУ ОНЛАЙН-КОНФЕРЕНЦІЮ “УКРАЇНО МОЯ ВИШИВАНА: ЕТНОКУЛЬТУРНИЙ ТА ОСВІТНЬО-ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВАНКИ”. Співорганізаторами є і кафедра теорії та методик початкової освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.
Робота міжнародного форуму проходила в змішаному форматі. Учасники заходу обговорювали проблеми відродження української вишиванки, збереження українських народних традицій, розвиток освіти та мови в умовах війни, розглядали соціокультурні трансформації українських національних символів у час воєнної агресії, визначали освітні феномени українських оберегів в епоху цифровізації суспільства в регіональному контексті, міркували над проблеми формування культурної компетентності учнів у закладах загальної середньої освіти та здобувачів освіти у вищих закладах освіти, визначали сутність національно-патріотичного виховання засобами народного мистецтва в інклюзивному просторі, дискутували про сутність і роль вишиванки як об’єднавчого коду українців у геокультурному просторі. Під час урочистої академії з нагоди відкриття конференції, до учасників дійства звернувся Василь КРЕМЕНЬ, президент Національної академії педагогічних наук України, доктор філософських наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, який у вітальному слові зазначив, що «вишиванка для українців не тільки прекрасний витвір мистецтва, а й символ національної самоідентичності, який єднає націю впродовж віків. Нині в умовах російської агресії вишиванка надихає захисників країни. Українці переконані, що настане час, коли у вишиванку одягнеться і наша Перемога над рашизмом!»
До присутніх з вітальним словом звернулися Валентина ЯКУБІВ, перша проректорка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, докторка економічних наук, професорка, Олександр СПІВАКОВСЬКИЙ, ректор Херсонського державного університету, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, Ярослав КІЧУК, ректор Ізмаїльського державного гуманітарного університету, доктор педагогічних наук, професор, Степан ЧЕРНИЧКО, ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, доктор з гуманітарних наук, професор, від представників української діаспори в Канаді з вітальним словом звернулися Оксана ЛЕВИЦЬКА , від українських меншин в угорському парламенті Лілія ГРЕКСА.
Конференція об’єднала понад 200 учасників. Серед яких знані науковці, громадські діячі, мистецтвознавці, художники, педагоги з двадцяти ЗВО України та зарубіжжя. Особливо хвилюючими під час роботи конференції були включення від викладачів, а сьогодні солдатів ЗСУ України, колишніх викладачів і студентів з різних країн світу. Дякуємо усім причетним до підготовки й проведення конференції. ТВОРИМО ОСВІТНІЙ ФРОНТ РАЗОМ !